Bahan-bahannya
:
● 500 gm daging
● 2 batang serai- di titik
● 1/2 inci lengkuas- di hiris
● 3 sudu besar rempah sup adabi
● 2 sudu besar rempah kurma adabi
● 1 sudu besar serbuk lada hitam/lada putih
● minyak untuk menumis
● 5 cawan air atau secukupnya
● garam dan sedikit gula
● 500 gm daging
● 2 batang serai- di titik
● 1/2 inci lengkuas- di hiris
● 3 sudu besar rempah sup adabi
● 2 sudu besar rempah kurma adabi
● 1 sudu besar serbuk lada hitam/lada putih
● minyak untuk menumis
● 5 cawan air atau secukupnya
● garam dan sedikit gula
Bahan
Kisar :
● 5 ulas bawang merah
● 4 ulas bawang putih
● 1 labu bawang besar
● 1 inci halia
Bahan Tumis :
● 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga
● 2 ulas bawang merah di mayang
● 2 ulas bawang putih di hiris
Cara Memasak :
1. Rebus daging hingga empuk dan toskan. Jangan di buang air rebusan. Sekiranya guna daging batang pinang tak perlu rebus sebab dah lembut.
2. Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cawan minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
3. Masukkan rempah sup dan rempah kurma yang di bancuh dengan sedikit air. Masukkan pula serbuk lada hitam. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
4. Masukkan daging yang telah di rebus dan masukkan sekali air rebusan daging.
5. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
● 5 ulas bawang merah
● 4 ulas bawang putih
● 1 labu bawang besar
● 1 inci halia
Bahan Tumis :
● 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga
● 2 ulas bawang merah di mayang
● 2 ulas bawang putih di hiris
Cara Memasak :
1. Rebus daging hingga empuk dan toskan. Jangan di buang air rebusan. Sekiranya guna daging batang pinang tak perlu rebus sebab dah lembut.
2. Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cawan minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
3. Masukkan rempah sup dan rempah kurma yang di bancuh dengan sedikit air. Masukkan pula serbuk lada hitam. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
4. Masukkan daging yang telah di rebus dan masukkan sekali air rebusan daging.
5. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
**Kembali ke BUKU RESEPI