3 cawan
tepung gandum/tepung roti
1 cawan
air suam
2 sudu
besar gula
2 sudu
besar yeast
1 sudu
teh garam
2 sudu
olive oil
Bahan untuk Garlic Butter Spread:
50gm butter
50gm butter
2 sudu
daun ketumbar (cincang)
5 ulas
bawang putih (cincang)
Campurkan
semua bahan-bahan diatas, biarkan pada suhu bilik
Cara-cara memasaknya:
1) Masukkan yeast dan gula ke dalam 1 cawan air suam
tadi. Biarkan seketika.
2) Dalam bekas lain, masukkan tepung dan garam, kemudian
tuangkan air suam yang telah dicampurkan dengan yeast dan gula tadi sedikit
demi sedikit.
Uli hingga jadi doh yang lembut. Kemudian, campurkan olive oil, uli hingga doh menjadi elastik.
Uli hingga jadi doh yang lembut. Kemudian, campurkan olive oil, uli hingga doh menjadi elastik.
3)Tutupkan doh dengan tuala lembap yang bersih, rehatkan doh
selama 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.
4) Setelah adunan naik, tumbuk2 doh dan uli sekejap.
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian. Gelek doh dengan kayu pencanai setebal 1/2 inci
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian. Gelek doh dengan kayu pencanai setebal 1/2 inci
5) Sapukan 1 sudu garlic butter spead diatas
doh dan gulungkan. Potong sama lebar doh kepada 4 bahagian. Kita akan
dapat 8 potongan doh. Susun doh dalam tray yang telah disapu dengan
butter.
6) Tutup semula doh dengan kain lembap, dan
rehatkan semula selama setengah jam supaya doh naik sekali ganda lagi.
Kemudian sapukan garlic butter spread di atas doh tadi. Sapukan kuning telur pada permukaan doh.
Kemudian sapukan garlic butter spread di atas doh tadi. Sapukan kuning telur pada permukaan doh.
7) Bakar doh dalam oven pada suhu 170-180C
selama 25-30 minit.
Sedia di hidang..
**Kembali ke BUKU RESEPI