Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Wednesday, August 5, 2015

SAYUR LODEH



Bahan- Bahan Sayur:
10 batang kacang panjang - dipotong pendek/serong
2 biji kentang - di potong dadu/kecil
1 batang lobak - di potong 1" tapi tipis
1/4 biji kobis - di hiris
1/4 biji sengkuang- di potong 1 " tapi tipis
2 keping tahu kering- di rendam dan potong kecil
1 ikat kecil soo hoon- di rendam dan potong kecil
2 keping tempe
2 keping tahu
2 batang cili merah- di potong serong
2 batang serai- di titik
3 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
garam dan sedikit gula
1/2 cawan minyak utk menumis



Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar udang kering







Cara-Cara:
1.      Panaskan minyak dan tumis bahan- bahan kisar. Masukkan serai yang di titik.
2.      Tumis hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yang di potong dadu tadi. Masak hingga sedikit empuk
3.      Masukkan lobak, kacang panjang dan sengkuang. Gaul sebati. Kemudian, masukkan pula, soo hoon, tahu kering, tempe, tahu dan kobis.
4.      Masukkan santan cair dan biarkan sehingga mendidih sambil di kacau.
5.      Masukkan cili merah yg di potong serong tadi dan masukkan santan pekat.
6.      Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Biarkan mendidih. Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

Hidangkan bersama nasi impit, lontong, ketupat ataupun bersama nasi putih. Boleh tambahkan telur dan sambal bilis..


**Kembali ke BUKU RESEPI