Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Tuesday, August 4, 2015

MOIST MUFFIN PANDAN

Bahan bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 sk baking powder 
1/2 sk bicarbonate soda 
1/2 sk garam
120gm gula kaster
200ml santan - guna 100 ml santan kotak & 100 ml air
100ml minyak jagung
2 biji telur
1 sk pandan paste 
1/2 sk pandan essence
Sedikit pewarna hijau




Cara cara:
1. Panaskan oven pada Suhu 190 C. Sediakan bekas muffin (cups).
2. Ayak tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan gula dan kacau rata.
3. Dalam mangkuk lain, satukan santan, minyak, telur, pandan paste, esen dan pewarna.
4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam papercups. Tabur dengan badam.
6. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak.

Sumber: Resepi Kek dan Puding



**Kembali ke BUKU RESEPI