1) 1 ekor ayam kampung dipotong
2) 1 sudu cili/lada kisar
3) 5 ulas bawang merah dikisar
4) 2 ulas bawang putih dikisar
2) 1 sudu cili/lada kisar
3) 5 ulas bawang merah dikisar
4) 2 ulas bawang putih dikisar
5) 1 inci lengkuas dikisar
6) 1 inci kunyit hidup dikisar
7) 1 sudu rempah kari ayam dan rempah gulai/ rempah masak ros
8) Santan 1 biji kelapa
9) Gula melaka
10) Setengah cawan air asam jawa
7) 1 sudu rempah kari ayam dan rempah gulai/ rempah masak ros
8) Santan 1 biji kelapa
9) Gula melaka
10) Setengah cawan air asam jawa
1) Panaskan minyak
2) Tumis cili kisar bersama rempah ratus, bahan kisar, garam, gula melaka.
3) Kemudian masukkan air dan ayam. Tutup periuk dan tunggu hingga ayam empuk
4) Masukkan santan, kacau hingga mendidih. Boleh masukkan ubi kentang (jika mahu)
5) Tutup api biarkan hingga naik minyak. Angkat dan hidang.