Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Sunday, August 2, 2015

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DAN PETAI

Bahan-bahannya :
● segenggam besar ikan bilis - dibersihkan
● 3 biji besar bawang merah - dimayam
● seulas bawang putih - dimayam
● 1 1/2 sudu besar cili boh/cili kering kisar/cili padi utk lebih pedas
● 1/2 biji santan pekat
● 1 biji bawang besar - dimayam
● petai dibuang kulit dan belah
● garam
● minyak masak





Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu (tapi tidak garing).
2. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. Goreng hingga kekuningan dan tambahkan cili boh, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan santan dan bawang besar.
4. Masukkan sedikit garam dan kemudian petai, kecilkan api dan tutup kuali
5. Kacau sekali sekala. pastikan api kecil. Setelah pecah minyak, semuanya masak. Selesai, sedia dihidang… jom cuba!!!



**Kembali ke BUKU RESEPI