BAHAN-BAHAN:
1
cawan brokoli (telah di potong dan rebus)
1 ½ cawan Keju Chedar (di hiris)
3 biji telur
Garam
1 ½ cawan Keju Chedar (di hiris)
3 biji telur
Garam
Serbuk
lada hitam
Serbuk roti
Serbuk roti
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukan
brokoli yang telah di potong kecil, keju chedar, dan serbuk roti ke dalam
bekas.
Taburkan sedikit garam dan serbuk lada hitam mengikut kuantiti yang di inginkan.
Taburkan sedikit garam dan serbuk lada hitam mengikut kuantiti yang di inginkan.
2. Kemudian,
campurkan telur yang telah dipukul sehingga kembang dan gaulkan ia sehingga rata.
3. Setelah
itu, ambil segumpal adunan dan jadikan ia bentuk seperti bebola. Dengan
perlahan, tekankan sedikit bahagian tengah bebola agar ia menjadi lebar seperti
bentuk begedil.
4. Sebelum
membakar dalam ketuhar, saluti bebola tersebut dengan serbuk roti dan susun ia
di atas loyang pembakar.
5. Panaskan
ketuhar dengan suhu 200 – 220oC dan bakar bebola selama 20 – 30 minit atau ia
menjadi keperangan.
6. Sebaik
sahaja ia di bakar, keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia sejuk sebentar. Sedia
di hidangkan.