Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Wednesday, August 5, 2015

IKAN GORENG TIGA RASA

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
(boleh di goreng dengan tepung berempah segera)

Bahan Cincang Halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis

Cara Memasak:-
1.      Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2.      Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hinga ikan masak.
3.      Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan cincang selama 1 minit.
4.      Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
5.      Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Sedap dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

**Kembali ke BUKU RESEPI