Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
(boleh di goreng dengan tepung
berempah segera)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
1.
Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan
biarkan selama 10 minit.
2.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan
sedikit minyak dan air. Kukus hinga ikan masak.
3.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak.
Tumiskan bahan-bahan cincang selama 1 minit.
4.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata. Bila mendidih,
masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
5.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas
ikan tadi.