Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Tuesday, August 4, 2015

BIHUN SOTO

Bahan-bahan Kuah Soto:
500gm bihun } direndam
100 gm/50 sen taugeh
1 ekor ayam } dibelah dua atau empat
3-4 liter air
3 biji bawang besar } dikisar
8 ulas bawang putih } dikisar
5 cm halia } dikisar
3 sudu makan ketumbar } dikisar halus
3 sudu makan jintan kasar }dikisar halus
2 sudu makan jintan halus } dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada hitam/ putih
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
garam secukup rasa
200 ml minyak } menumis
1 biji bawang besar } dihiris
1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi (jika perlu)

Cara Membuat Kuah Soto:

1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada hitam/putih. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop punjut dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.

Sambal Kicap Cili Padi:
25 biji cili padi
4 ulas bawang putih
125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis
jus dari perahan 2 biji limau kasturi

Cara membuat Sambal Kicap Cili Padi:
1. Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak ..lepas tu meletup tau..cepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api.
2. Kemudian, hidangkan bersama perahan jus limau kasturi dan letakkan kicap.

Bahan sampingan:
secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)

Cara Menghidangkan Bihun Soto:
Ambil bihun lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas bihun tadi.
Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.



BAGEDIL (PEGEDIL)
Bahan-bahannya Bagedil:
1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat)
250 gram daging cincang (goreng dengan sedikit garam hingga kering)
2 biji putih telur (untuk mencelup bagedil, bubuh sedikit garam)
1/2 cawan bawang goreng
secukup daun sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk lada hitam/ putih
garam secukup rasa
secukup minyak utk menggoreng bagedil

 



Cara memasak Bagedil:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Masukkan daging cincang, serbuk lada hitam, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam.
3. Gaul hingga rata dan sebati.
4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas.


**Kembali ke BUKU RESEPI