1
ekor ayam } dibelah dua atau empat
3-4 liter air
3 biji bawang besar } dikisar
8 ulas bawang putih } dikisar
5 cm halia } dikisar
3-4 liter air
3 biji bawang besar } dikisar
8 ulas bawang putih } dikisar
5 cm halia } dikisar
3
sudu makan ketumbar } dikisar halus
3 sudu makan jintan kasar }dikisar halus
2 sudu makan jintan halus } dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada hitam/ putih
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
garam secukup rasa
200 ml minyak } menumis
1 biji bawang besar } dihiris
1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi (jika perlu)
Cara Membuat Kuah Soto:
1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada hitam/putih. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop punjut dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.
Sambal Kicap Cili Padi:
25 biji cili padi
4 ulas bawang putih
125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis
jus dari perahan 2 biji limau kasturi
Cara membuat Sambal Kicap Cili Padi:
1. Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak ..lepas tu meletup tau..cepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api.
2. Kemudian, hidangkan bersama perahan jus limau kasturi dan letakkan kicap.
3 sudu makan jintan kasar }dikisar halus
2 sudu makan jintan halus } dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada hitam/ putih
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
garam secukup rasa
200 ml minyak } menumis
1 biji bawang besar } dihiris
1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi (jika perlu)
Cara Membuat Kuah Soto:
1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada hitam/putih. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop punjut dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.
Sambal Kicap Cili Padi:
25 biji cili padi
4 ulas bawang putih
125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis
jus dari perahan 2 biji limau kasturi
Cara membuat Sambal Kicap Cili Padi:
1. Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak ..lepas tu meletup tau..cepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api.
2. Kemudian, hidangkan bersama perahan jus limau kasturi dan letakkan kicap.
Bahan sampingan:
secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)
secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)
Cara Menghidangkan Bihun
Soto:
Ambil bihun lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas bihun tadi.
Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.
Ambil bihun lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas bihun tadi.
Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.
BAGEDIL (PEGEDIL)
Bahan-bahannya Bagedil:1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat)
250 gram daging cincang (goreng dengan sedikit garam hingga kering)
2 biji putih telur (untuk mencelup bagedil, bubuh sedikit garam)
1/2 cawan bawang goreng
secukup daun sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk lada hitam/ putih
garam secukup rasa
secukup minyak utk menggoreng bagedil
Cara memasak Bagedil:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Masukkan daging cincang, serbuk lada hitam, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam.
3. Gaul hingga rata dan sebati.
4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas.
**Kembali ke BUKU RESEPI