Bahan-bahan :
12 batang kacang buncis
1 batang lobak
bunga kobis
2 biji Tauhu - dipotong 9
5 ekor Udang size sederhana
2 sudu sos tiram
1 senduk minyak masak
12 batang kacang buncis
1 batang lobak
bunga kobis
2 biji Tauhu - dipotong 9
5 ekor Udang size sederhana
2 sudu sos tiram
1 senduk minyak masak
garam
secukup rasa
1
sudu teh perasa ayam /ikan bilis Maggie (jika perlu)
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar
7 tangkai cili merah/api
1 genggam ikan bilis
2 cm belacan yg telah dibakar
gula1/2 sudu teh
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, goreng tauhu sehingga kekuningan dan ketepikan.
2. Kemudian, tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.
5 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar
7 tangkai cili merah/api
1 genggam ikan bilis
2 cm belacan yg telah dibakar
gula1/2 sudu teh
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, goreng tauhu sehingga kekuningan dan ketepikan.
2. Kemudian, tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.
3.
Masukkan batang kacang buncis, lobak dan bunga kobis. Jika terlalu kering, boleh
tambahkan campurkan 4 sudu air.
4. Letakkan garam, sos tiram, perasa ayam dan ikan bilis. Tutup kuali dengan penutup. Biarkan kira-kira 5 minit sehingga sayur jadi 'empuk'.
4. Letakkan garam, sos tiram, perasa ayam dan ikan bilis. Tutup kuali dengan penutup. Biarkan kira-kira 5 minit sehingga sayur jadi 'empuk'.
5. Masukkan udang dan tauhu yang telah digoreng
tadi. Biar mendidih dan angkat.
**Kembali ke BUKU RESEPI