Bahan-bahannya:
15 batang cili kering
– potong dan rendam dalam air panas (lembutkan cili)
3 biji bawang besar – potong kecil
2 biji bawang putih – potong kecil
1 biji tomato – potong kecil
1/2 cm belacan
1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut dengan asam jawa tanpa air. (rendam 5 minit dalam air kapur untuk hilangkan hanyir)
beberapa helai daun pisang
3 biji atau lebih limau kasturi (untuk perah atas ikan)
Daun ketumbar (di racik kasar)
sedikit garam
Cara-caranya:
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, belacan dan tomato hingga halus.
15 batang cili kering
– potong dan rendam dalam air panas (lembutkan cili)
3 biji bawang besar – potong kecil
2 biji bawang putih – potong kecil
1 biji tomato – potong kecil
1/2 cm belacan
1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut dengan asam jawa tanpa air. (rendam 5 minit dalam air kapur untuk hilangkan hanyir)
beberapa helai daun pisang
3 biji atau lebih limau kasturi (untuk perah atas ikan)
Daun ketumbar (di racik kasar)
sedikit garam
Cara-caranya:
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, belacan dan tomato hingga halus.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik
minyak.
3. Masukkan garam. Bila dah garing, angkat dan
ketepikan.
4. Alas daun pisang di atas dulang pembakar . Letak sedikit sambal kemudian letak ikan.
4. Alas daun pisang di atas dulang pembakar . Letak sedikit sambal kemudian letak ikan.
5. Tutup ikan dengan sambal sekali lagi. Bakar ikan
hingga masak.
**Kembali ke BUKU RESEPI