Bahan-bahannya:
10 biji telur - direbus hingga masak dan dikupas kulitnya.
6 sudu makan cili kering - dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
1 biji bawang besar- dikisar
10 biji telur - direbus hingga masak dan dikupas kulitnya.
6 sudu makan cili kering - dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
1 biji bawang besar- dikisar
1/2
sudu makan asam jawa
sedikit garam
Cara-caranya:
1) Panaskan minyak dalam kuali. Goreng telur rebus hingga kekuningan. Angkat dan ke tepikan.
2) Kurangkan sedikit minyak. Tumis bahan yang dikisar (bawang putih, bawang besar).
3) Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
4) Masukkan air asam jawa. Kalau pekat sangat boleh tambah lagi air. Biarkan mendidih. (Jika tiada, boleh juga digantikan dengan asam keping)
5) Masukkan telur dan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Masak hingga sambalnya agak pekat.
Tutup api. Sedia dihidangkan.
sedikit garam
Cara-caranya:
1) Panaskan minyak dalam kuali. Goreng telur rebus hingga kekuningan. Angkat dan ke tepikan.
2) Kurangkan sedikit minyak. Tumis bahan yang dikisar (bawang putih, bawang besar).
3) Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
4) Masukkan air asam jawa. Kalau pekat sangat boleh tambah lagi air. Biarkan mendidih. (Jika tiada, boleh juga digantikan dengan asam keping)
5) Masukkan telur dan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Masak hingga sambalnya agak pekat.
Tutup api. Sedia dihidangkan.
**Kembali ke BUKU RESEPI