Bersama-sama kita amalkan lima (5) jenis makanan di
bawah ini untuk mengelakkan kanser payudara. Mencegah diri dari penyakit dengan
usaha dan doa:
1.
Sayur-sayuran
berjenis cruciferous
unguumerupakan sayuran cruciferous yang kaya dengan bahan-bahan anti-kanser. Sayuran
jenis cruciferous mengandungi fitonutrien yang boleh menghentikan penularan sel
kanser serta menahan sepenuhnya dari ia terjadi. Makan sayuran jenis
cruciferous dalam rutin harian anda bersama minyak zaitun kerana ia juga dapat
membantu penyerapan dalam badan dengan lebih pantas.
Ia lebih dikenali sebagai grapefruit yang perkaya
dengan bahan antioksidan membantu dalam mengelakkan adanya sel kanser dalam
badan. Ianya juga kaya dengan vitamin C mengurangkan risiko kanser perut,
kolon, esofagus, kelenjar, payudara dan servik.
3.
Kacang
tanah dan jem mentega kacang
Memakan kacang tanah atau jem mentega kacang boleh
membantu dalam menguatkan sel pertahanan tubuh badan dari terkena penyakit
kanser payudara kerana ianya kaya dengan vitamin E yang baik untuk tubuh badan.
4.
Beri
Semua jenis buah beri merupakan sumber makanan yang
paling bagus dalam menghindar penyakit kanser payudara. Raspberi, beri biru,
strawberi dan cranberry merupakan agen yang bertindak lebih efektif dalam
mengelak kanser.
5.
Salmon
Kekurangan vitamin D dalam badan boleh mengundang
kepada penyakit kanser kolon dan payudara. Vitamin D membantu dalam mengelakkan
penularan sel kanser. Pengambilan salmon dalam makanan dapat mengurangkan
risiko penyakit kanser kerana ikan salmon kaya dengan vitamin D.
Kanser juga boleh
berpunca daripada pemakanan. Jadi, bagi golongan yang tidak berisiko pun anda
perlu berhati-hati. Puncanya makanan dan kita boleh juga mencegah atau
mengelakkan risiko penyakit kanser payudara ini dengan pemakanan juga.
**Kembali ke DUNIA TANAMAN