Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu air kapur
1/2 sudu garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam
Bahan-bahan air gula:
3 ketul gula melaka
5 sudu gula
3 cawan air
Cara-cara:
**Kembali ke BUKU RESEPI
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu air kapur
1/2 sudu garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam
Bahan-bahan air gula:
3 ketul gula melaka
5 sudu gula
3 cawan air
Cara-cara:
1.
Cuci beras pulut, rendam beras
pulut dengan air selama 3jam.Masukkan juga pewarna hijau dan air kapur.
2.
Kisar daun pandan bersama 1/2
cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang.
3.
Kukus selama 20minit. Lepas tu,
masukkan santan dan air pandan kukus lagi selama 30minit.
4.
Alas bekas 4segi/bulat dengan
plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat-padat dengan plastik/daun pisang.
Biarkan sejuk, kemudian potonglah ikut bentuk yang anda suka.
5.
Kemudian golekkan dalam kelapa
parut.
6.
Semasa kukus pulut, boleh buat
air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk, bila dah mendidih kecilkan api dan
masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
(*** air gula ini bergantung pada saiz gula melaka yang anda gunakan, jika guna yang besar boleh kurangkan gula.)
(*** air gula ini bergantung pada saiz gula melaka yang anda gunakan, jika guna yang besar boleh kurangkan gula.)
**Kembali ke BUKU RESEPI