Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Tuesday, August 4, 2015

DURIAN CREPE

Bahan-bahannya :
1/2 cawan tepung gandum ~ 85 gm
1 1/2 sudu makan tepung kastard atau tepung jagung
1/2 cawan gula ~ tambah lagi anggaran 2 sudu besar
4 biji kuning telur
3 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
30 gm butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Non Dairy Whipping Cream secukupnya.

Cara-caranya :
1. Ayakkan tepung terlebih dahulu
2. Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
3. Masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu.
4. Kacau hingga adunan sebati
5. Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla. Kacau rata
6. Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
7. Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
8. Bila ia dah meletup-letup segera tutup api
9. Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
10. Biarkan ia sejuk
11. Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin


**Kembali ke BUKU RESEPI