Bahan-bahan:
Cara menyediakan:
3-4 ekor sotong - bersihkan dan potong
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris kasar
2 batang serai - dihiris kasar
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - di ketuk
1 biji cili merah - hiris menyerong
Bunga kobis
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris kasar
2 batang serai - dihiris kasar
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - di ketuk
1 biji cili merah - hiris menyerong
Bunga kobis
Kacang
buncis
Lobak
Sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos ikan
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos ikan
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1.
Panaskan minyak. Tumis bawang bawang putih dan cili padi ketuk, kacau sekejap.
2.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram , sos ikan dan sotong. Masukkan
sedikit air dan biarkan mendidih sekejap.
3.
Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran (Bunga kobis, kacang buncis
dan lobak). Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan cili merah. tambahkan
sedikit garam.
4.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan panas-panas.
**Kembali ke BUKU RESEPI