Translate

“Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh”

Tuesday, June 9, 2015

TELUR BUNGKUS

Bahan-bahan:
2 keping isi ayam - dipotong kecil2
1/2 biji bawang besar/holland - dicincang halus
1 biji tomato - dibuang biji dan didadu kecil
1/2 batang daun saderi -  didadu kecil
1/2 peket sayur campur (lobak, jagung, kacang peas)
1 biji cili merah
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
Sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar
Secubit garam jika perlu
Minyak untuk menumis
2 biji telur ayam

Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
2) Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan sehingga isi ayam masak.
3) Masukkan hirisan tomato, batang saderi ,cili merah serta sayur campur dan dikacau rata.
4) Perasakan dengan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi. Taburkan secubit garam jika perlu. Sebelum diangkat bolehla ditaburkan daun sup atau daun ketumbar.
5) Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali. Pukul telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali sehingga telur sekata.
6) Letakkan inti ditengah-tengah dan bungkuskan telur tersebut.
7) Biarkan telur garing seketika dan bolehlah di terbalikkan ke dalam pinggan.


**Kembali ke BUKU RESEPI